Web Analytics Made Easy - Statcounter

تعداد اعضای کانال دو پیام‌رسان غیررسمی تلگرام، که شاخص مناسبی از تعداد نصب این اپلیکیشن است، در نمودار زیر رسم شده و نشان از افزایش مجموع اعضای این دو کانال از روزهای بعد از فیلترینگ تلگرام دارد.

پایگاه خبری تحلیلی فردا؛ محمدرضا زمانی: روزهای اولیه بعد از فیلترینگ تلگرام را خوب یادمان هست. وقتی تلگرام به تدریج بر روی بسترهای مختلف فیلتر شد، بسیاری از ما برای ارسال فایل به یکدیگراز جمله مشابه "تو چی برات بفرستم؟!" استفاده می‌کردیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

گروهی از کاربران، بار دیگر به ایمیل روی آوردند. عده‌ای واتس‌آپ را انتخاب کردند و کاربرانی هم برای ارتباط با یکدیگر در فضای مجازی دست به دامان پیام‌رسان‌های ایرانی شدند. گروهی اما به هر ضرب و زوری بود، در تلگرام ماندند.

حالا بعد از گذشت حدود دو ماه با پایش و بررسی داده‌های کانال‌های تلگرام در دیتابیس شرکت لایف وب (پایشگر) به اعداد و ارقام مرتبط با تلگرام نگاهی انداخته و وضعیت این پیام‌رسان جان‌سخت روسی را با هم مرور کنیم.

بازدید کانال‌های تلگرام؛ شاخصی مهم از حضور کاربران

هر چند تلگرام هم مانند بسیاری از اپلیکیشن‌ها آمار دقیقی از استفاده کاربران را منتشر نمی‌کند، به دلیل فراگیر بودن قابلیت کانال در میان کاربران فارسی زبان این پیام رسان می‌توان از مجموع تعداد بازدید پست‌ها به عنوان شاخصی مناسب برای سنجش حضور کاربران در فضای تلگرام بهره برد.

از همین رو و با پایش بیش از 900 هزار کانال فارسی زبان تلگرام در سامانه فضای مجازی پایشگر طی ماه‌های اردیبهشت و خرداد 97، مجموع بازدید کانال‌های تلگرامی بصورت زیر استخراج شده است:

همانطور که در نمودار می‌بینیم، میزان بازدیدها در روز قطع شدن سراسری و چندین ساعته تلگرام (9 اردیبهشت) به کمترین میزان خود یعنی حدود 3.1 میلیارد بازدید رسیده است. با آغاز فیلترینگ از صبح 11 اردیبهشت نیز میزان بازدید بار دیگر روند کاهشی به خود گرفته و با فیلتر شدید فیلترشکن‌ها طی دو هفته بعد، در حدود 3.5 میلیارد بازدید باقی مانده است.

بررسی داده‌های استراج شده همچنین از افزایش تدریجی بازدید در روزهای بعد و رسیدن متوسط بازدید به رقم 4.2 میلیارد بازدید برای هفته انتهایی اردیبهشت حکایت دارد.

همچنین اگر چه این شاخص در روزهای بعد افت و خیزهایی داشته، در هفت روز 18 تا 24 خرداد در حدود 4.3 میلیارد بوده است.

از سوی دیگر، هر چند شاید بررسی تمامی عوامل تاثیرگذار بر حضور کاربران در تلگرام براحتی امکان‌پذیر نباشد، می‌توان در تحلیل این روند از عواملی چون وقایع اتفاق افتاده در کشور (مانند نوسان بازار ارز و سکه و خروج امریکا از برجام)، مناسبت‌های تقویمی (مانند آغاز ماه مبارک رمضان و تعطیلات طولانی میانه خرداد) و دسترسی کاربران به فیلترشکن و نسخه‌های غیررسمی تلگرام نام برد.

برای نمونه، درباره تقاضا برای فیلترشکن در گوگل، بررسی روند جستجو در این سایت نشانگر افزایش شدید حجم جستجوی "فیلتر شکن" در روز نهم و یازدهم اردیبهشت است (این روند از گوگل ترندز استخراج شده است).

نهم اردیبهشت، روز قطعی طولانی مدت تلگرام به دلیل مشکلات داخلی بود. اتفاقی که احتمالا از دید بسیاری از کاربران این پیام‌رسان به فیلتر تلگرام تعبیر شده و آنها را برای پیدا کردن فیلتر شکن راهی گوگل کرده است. یازدهم اردیبهشت نیز، همانطور که پیش‌تر اشاره کردیم، روز آغاز فیلترینگ تلگرام است.

نکته دیگر، توجه کاربران به نسخه‌های غیررسمی تلگرام است که از روز فیلترینگ تلگرام آغاز شده و با افزایش تدریجی، در 16 اردیبهشت به بیشینه مقدار خود می‌رسد. هر چند میزان جستجو برای این دو نسخه‌ی غیررسمی در روزهای بعد نوسان داشته، از 27 اردیبهشت تقریبا با حجم جستجوی فیلترشکن برابر می‌شود.

همچنین به نظر می‌رسد روند جستجو برای نسخه‌های غیررسمی تلگرام با روند جستجو برای فیلتر شکن رابطه دارد و از روز 11 اردیبهشت، جستجو برای فیلتر شکن روند کاهشی و جستجو برای نسخه‌های غیررسمی، روند افزایشی دارد.

تعداد اعضای کانال دو پیام‌رسان غیررسمی تلگرام، که شاخص مناسبی از تعداد نصب این اپلیکیشن است، در نمودار زیر رسم شده و نشان از افزایش مجموع اعضای این دو کانال از روزهای بعد از فیلترینگ تلگرام دارد.

همانطور که می‌بینیم، شیب این افزایش از تاریخ 17 تا 31 اردیبهشت بیشتر از سایر زمان‌ها بوده است. روندی که ادامه یافتن آن در روزهای بعد منجر به عبور مجموع تعداد اعضای دو کانال از مرز 14 میلیون در 31 خردادماه عضو شده است. لازم به ذکر است  این رقم امروز (23 تیرماه) بیش از 16 میلیون عضو است.

لینک کوتاه خبر: farda.fr/003Xcd

منبع: فردا

کلیدواژه: هاتگرام تلگرام تلگرام طلایی فیلترینگ تلگرام

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.fardanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فردا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۶۷۸۳۱۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

روند افزایشی خودکشی از 1388 تا 1401

خودکشی، امری عمومی در جوامع انسانی است. از این رو، می‌توان آن را هم در تمام جوامع و هم در دوره‌های گوناگون تاریخی سراغ گرفت. هر چند خودکشی با عوامل محیطی و اجتماعی ارتباطی تنگاتنگ دارد، اما همیشه و در هر شرایطی به عنوان مسأله اجتماعی بروز پیدا نمی‌کند. آن چه که خودکشی را در سطح مسأله اجتماعی بازنمایی می‌کند، از یک سو نرخ خودکشی و از سوی دیگر احساس عمومی نسبت رواج آن و نیز تمایل به خودکشی است. نرخ خودکشی هر چند خود را در آمارها نشان می‌دهد، اما در مواجهه با مصادیق خودکشی، فهم عامه نیز درکی از رسیدن تعدد خودکشی به مرزهای نوعی از ترس اجتماعی دارد؛ چرا که خودکشی در شرایط آنومیک و بحرانی، پدیده‌ای سرایتی است و با گسترش و تنوع آن، افراد مستعد را به خود مشغول می‌کند.

-اگر فضای اجتماعی تقویت کننده این تمایل و احساس باشد، خودکشی مانند یک ویروس ذهنی، افراد بسیاری را با خود درگیر می‌کند. خودسوزی زنان ایلامی نمونه بارز این سرایت‌پذیری است. خودکشی پزشکان نیز از این نوع است؛ وقتی پزشکی که از نظر ما دارای شغلی با منزلت اجتماعی بالایی است و به نظر موفق می‌آید، به عنوان فردی اثرگذار بر محیط خود نقش‌آفرینی می‌کند، دست به خودکشی می‌زند، دیگر پزشکان را به عنوان راهی برای رهایی از فشارهای محیطی به اندیشه وامی‌دارد. این که در مدت کوتاهی، جامعه با خودکشی افرادی مواجه شده که پیش از آن یا در این باره خبری نمی‌شنید و یا چنان نادر بود که شاخک‌های فهم عامه نسبت به آن به عنوان موضوعی متفاوت حساس نمی‌شد، واجد اهمیت است. 20 خودکشی موفق پزشکان در سال گذشته، عدد کوچکی نیست که بتوان به سادگی از کنار آن گذشت. خودکشی کارگران در محل کار خود از طریق حلق آویز و یا خودسوزی که سال گذشته موارد متعددی گزارش شد، از این زمره است که می‌تواند به راحتی به دیگرانی که آن شرایط را دارند، سرایت کند.

وقتی به خودکشی به عنوان پدیده اجتماعی نگاه می‌کنیم، باید آمار آن و روند تحولات آن را مورد توجه قرار دهیم. متأسفانه آمار خودکشی در ایران چندان دقیق نیست. سابقه گردآوری منظم آمار خودکشی در ایران چندان طولانی نیست و ما اطلاعات دقیقی از آمار خودکشی دهه‌های گذشته را یا نداریم و یا دقیق نداریم. به عنوان مثال، آمار ثبتی مشخصی از خودکشی پیش از انقلاب و دو دهه اول پس از پیروزی انقلاب اسلامی نداریم. در حال حاضر نیز بین آمار انتشار یافته از سوی مرکز آمار ایران در سالنامه‌های آماری که عمدتا متکی به آمار نیروی انتظامی است با آمار پزشکی قانونی تفاوت وجود دارد که قابل توجیه است(اولی مربوط به خودکشی در صحنه وقوع خودکشی و دومی مربوط به نتیجه خودکشی پس از رساندن فرد به بیمارستان و عدم موفقیت درمان در مورد تعدادی دیگر می‌شود)، اما انتشار دوگانه آن می‌تواند موجب خطای توصیف و تحلیل پدیده خودکشی شود.

به عنوان مثال داده‌های سالنامه آماری مرکز آمار ایران طی سال‌های 1380 تا 1391 نشان می‌دهد که 27168 نفر بر اثر خودکشی فوت شده بودند. این در حالی است که براساس آمار سازمان پزشکی قانونی کشور فوت‌شدگان ناشی از خودکشی در این دوره 38691 نفر بود که حدود 11523 نفر بیشتر از مرکز آمار ایران است. به هر صورت باید در نظر داشته باشیم که آمار موجود در ایران، حداقلی است و واقعیت تعداد خودکشی بیش از تعدادی است که اعلام می‌شود؛ چرا که باید در نظر گرفت که ما در ایران با نوعی از پنهان کاری در بیان خودکشی در برخی از لایه‌های اجتماعی به خاطر انگ خودکشی مواجه هستیم، و یا حتی نگاه امنیتی به خودکشی در بین برخی افراد و سازمان‌ها می‌تواند در انتشار آمار خودکشی سهم داشته باشد. با این حال، بر اساس آمار منتشر شده که وضعیت حداقلی را به نمایش می‌گذارد، میزان و روند خودکشی در ایران، قابل تأمل است و نیازمند توجه خاص به شرایطی که در حال تشدید خودکشی در ایران است.

اطلاعات آماری مربوط به خودکشی در سال گذشته(1402) هنوز منتشر نشده است، اما در سال 1401 بنا به گفته رییس مرکز مشاوره دانشگاه علوم پزشکی ایران بیش از 6 هزار نفر بر اثر خودکشی فوت کرده‌اند که به نظر می‌رسد در سال 1402 افزایش قابل ملاحظه‌ای داشته است. تعداد خودکشی منجر به فوت در سال 1400 از سوی نیروی انتظامی 5085 نفر بیان شد که در سال 1401 حداقل 18 درصد رشد داشته است. اگر سال 95 را برای مقایسه در نظر بگیریم، تعداد خودکشی منجر به مرگ در ایران حدود 59 درصد رشد داشته است. این میزان رشد، نشان می‌دهد که نمی‌توان مدعی بود رشد خودکشی تابعی از رشد جمعیت است؛ چرا که جمعیت ایران طی این 7 سال، 59 درصد رشد نداشته است. رشد جمعیت ایران در سال 1401 در مقایسه با سال 95 حدود 9.5 درصد می‌شود؛ بنابر این، درصد رشد خودکشی در ایران طی این مدت حدود 6.2 برابر درصد رشد جمعیت بوده است. پس باید علل افزایش میزان خودکشی را جای دیگری جستجو کنیم.

از زوایه‌ای دیگر به آمار خودکشی در ایران نگاهی بیاندازیم. نرخ خودکشی موفق که بر مبنای 100 هزار نفر محاسبه می‌شود در سال 1401 بنا به گفته رییس مرکز مشاوره دانشگاه علوم پزشکی ایران به 7.4 نفر رسید. کافی است بدانیم نرخ خودکشی در سال 1388 حدود 4.1 نفر بود؛ یعنی طی 14 سال اخیر بر نرخ خودکشی 3.3 نفر افزوده شده است. به عبارتی، نرخ خودکشی در دو دهه اخیر رو به فزونی بوده است و در مقایسه با سال 88 فاصله اندکی تا دو برابر شدن دارد. این در صورتی است که نرخ اقدام به خودکشی در اوایل دهه 60 حدود 1.3 بود؛ که قطعا نرخ خودکشی‌های موفق در آن سال بسیار کمتر از این میزان است. با توجه به این که به ازای هر خودکشی موفق بین 20 تا 30 برابر اقدام به خودکشی داریم، احتمالا در سال 1401 بین 120 تا 180 هزار اقدام به خودکشی داشتیم.

حال اگر حد وسط این دو را در نظر بگیریم بر حسب 150 هزار اقدام به خودکشی، نرخ اقدام به خودکشی 176.5 خواهد بود؛ یعنی در سال 1401 از هر 100 هزار نفر 176.5 نفر اقدام به خودکشی کرده‌اند که در مقایسه با ابتدای دهه 60 نرخ اقدام به خودکشی حدود 135 برابر شده است. این افزایش عجیب، ناشی از شرایط کلان حاکم بر جامعه ایران و سیر تحولات آن در چند دهه گذشته است. باید توجه داشت که انباشت مسائل در شرایط کنونی به‌ویژه چند سال اخیر، به شرایط فوق هشدار رسیده و ضروری است نهادهای مسئول نسبت به آن توجه ویژه داشته باشند. این توجه نه در تقویت فعالیت‌های مددکاری مانند اورژانس 123 ـ که البته در جای خود بسیار مهم است ـ بلکه به تغییر رویه‌هایی معطوف است که جامعه ایرانی را با بحران گذران زندگی و فرایند کاهش شأن انسانی افراد در موقعیت‌های پایدار و بازتولیدشونده توهین و تحقیر و تبعیض، و نادیده گرفتن حقوق شهروندی و حق فردیت مواجه کرده است.

نرخ خودکشی موفق در ایران از سال 1388 تا 1401(به ازای 100 هزار نفر)

بیشتر بخوانید:

216216

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1901656

دیگر خبرها

  • روند افزایشی خودکشی از ۱۳۸۸ تا ۱۴۰۱
  • روند افزایشی خودکشی از 1388 تا 1401
  • وعده دلار ۱۰۰ هزار تومانی محقق نشد
  • وعده دلار ۱۰۰ هزار تومانی محقق نشد/ احتمال بازگشت نرخ ارز به پله ۵۰ هزار تومان وجود دارد
  • کلاهبرداری دریافت وام در کانال تلگرامی
  • واکنش عرب‌ها با دیدن نیسان طلایی ایرانی (فیلم)
  • اقدامی غیرقانونی علیه کسب‌وکارهای آنلاین ایرانی/ پای رانت به فضای مجازی کشیده شد!
  • فیلتر شکست خورد / حضور بیش از 40 میلیون ایرانی در اینستاگرام
  • مقاومت کسب و کارهای کوچک اینستاگرامی در مقابل فیلترینگ
  • ربات‌های تلگرامی آژانس جاسوسی اوکراین مسدود شد